Вчерашното решение беше неочаквано за всички изборни експерти. Съгласно решението на

...
Вчерашното решение беше неочаквано за всички изборни експерти. Съгласно решението на
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК: Няма да знаем колко са гласували с машини и колко с хартиени бюлетини

Вчерашното решение беше ненадейно за всички изборни специалисти. Съгласно решението на Централната изборна комисия от през вчерашния ден попълването на резултатите ще става общо - гласовете от хартията и машините ще се регистрират в общо число в секционния протокол. Методиката за броене не призната и оповестена от ЦИК. Това каза Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК по Би Ти Ви. 

Тя напомни, че Общественият съвет преди 2 седмици предложил вид за секционен протокол - гласовете от хартията и машините да се вписват на обособени редове, тъй като са разнообразни осведомителни потоци. 

" ЦИК може да предприеме един от двата метода за броене на гласовете - или поотделно, или смесено. При обособеното значи да се вършат разнообразни купчини на огромната маса - от едната страна хартиените бюлетини, от другата страна - машинните бюлетини. Преброява се едната и другата. А нашата концепция е като се преброи едната купчина, да се запише цифрата, и при след това другата купчина отново. Ако се одобри да се брои и да се регистрира дружно, представете си една купчина, в която има огромни и дребни бюлетини - има късмет някоя дребна бюлетина да се изгуби, да се изплъзне, да не бъде регистрирана даже. Няма да може да знаем с какъв брой са дали своят вот с машини или единствено с бюлетини ", предизвести тя. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР